Hoe kind zindelijk maken?

Zindelijkheidstraining kan, vooral met eerstgeborenen, zowel voor het kind als voor de ouder belastend zijn. Als je een paar eenvoudige ideeën in het achterhoofd houdt, terwijl je door deze leercurve gaat, kun je het hele proces, hoe kind zindelijk maken, voor iedereen veel sneller en gemakkelijker maken.

Hoe kind zindelijk maken?

Om te kunnen beginnen moet je weten wanneer het tijd is. Er is geen vaste regel; het verschilt per kind. Naast de eigen bereidheid van het kind, zijn komende spanningen zoals de geboorte van een broertje of zusje, een lange reis of een verhuizing tijden dat het beter is om een kind nog niet te leren over het gebruik van het toilet.

De meeste kinderen zijn er ergens na de leeftijd van twee jaar klaar voor. Te vroeg beginnen is een van de grootste fouten die ouders kunnen maken. Een kind moet een bepaald niveau van ontwikkeling hebben bereikt om deze vaardigheid te kunnen leren.

Hij of zij moet de signalen van het eigen lichaam begrijpen, een aantal elementaire communicatieve vaardigheden hebben en in staat zijn om hun broekje te kunnen laten zakken en weer op te hijsen. Er is ook een zekere balans nodig om te kunnen gaan zitten op en weer af te stappen van de toiletbril.

De meeste kinderen zijn er tussen de leeftijd van achttien maanden en twee jaar klaar voor, maar bij sommigen kan het heel wat langer duren. Wees geduldig. Let op veranderingen in het gedrag van je kindje, zoals nieuwsgierigheid naar het toilet en klachten over natte luiers. Laat zodra ze oud genoeg lijken op een gepaste manier aan het kind zien hoe jij gebruikmaakt van het toilet om hun aandacht voor het onderwerp te trekken.

De volgende stap

Zodra je voelt dat je kind bereid en in staat is, neem dan de volgende stap door ze het toilet uit te laten proberen. Oefenen op een potje is geweldig, omdat je je kind iets kunt leren waar het kind het leuk vindt om te spelen of tijd door te brengen. Vermijd te veel uitleg want dit kan leiden tot een “nee!” van het kind.

Houd in plaats daarvan het potje bij de hand en verwijder de luier van het kind. Eet, drink en speel een paar uur samen en zet het kind elke vijftien minuten op het potje. Een activiteit toevoegen, zoals het lezen van een boek maakt het makkelijker voor het kind om een paar minuten op het potje te blijven zitten.

Word niet boos als er niets gebeurt. Geef lof of een traktatie voor het proberen, zelfs wanneer er geen resultaat is. Als er wel iets in het potje ligt, ben dan enthousiast. Deel het goede nieuws met familieleden en verzorgers, tenzij dit het kind zich ongemakkelijk laat voelen.

Herhaal dit twee keer per dag gedurende drie dagen. Dan is het tijd om over te gaan op een meer geavanceerde zindelijkheidstraining.

Stap drie in de zindelijkheidstraining

Zodra je kind gewend is aan het idee van het zitten op een potje en een ontspannen dag thuis heeft zonder een luier om te hebben, laat het kindje dan bloot of gewoon met een hemdje rondlopen, zodat het gebruik van het potje gemakkelijker zal zijn.

Als je kindje het gevoel heeft gekregen voor op het toilet zitten en weet waar ze voor zijn, maar geen luier omheeft zodat het gaat denken: “Waar moet ik het laten?” houd je kindje dan goed in de gaten en help het zich het antwoord op deze vraag te herinneren.

Het samen doorspoelen van het toilet, als er iets door te spoelen valt, kan een geweldige manier zijn van het toevoegen van een eenvoudige beloning aan de gebeurtenis. Laat het kind zelf doortrekken of help het hierbij en kijk samen hoe de ontlasting door de afvoer wordt gespoeld. Het lijkt misschien wat vies, maar soms kan een visueel beeld een betekenisvolle indruk maken en het geluid van het toilet kan spannend voor hen zijn.

Als je kind op de kinderopvang zit of bij een oppas verblijft, zorg er dan voor dat die zorgverleners ook weten wat er gaande is. Samen naar het toilet gaan op de dagopvang en het samen met het kind gebruiken, kan hem of haar nog comfortabeler laten voelen over het gebruik van een toilet buitenshuis.

Meer dan alleen de basisprincipes van een zindelijkheidstraining

Als je eenmaal het stadium ‘hoe moet ik beginnen met de zindelijkheidstraining’ voorbij bent, kun je de training eindigen door over te gaan naar een moeilijkere taak, namelijk door je kindje ‘s nachts wakker te maken en het gebruik te laten maken van het toilet. De hele taak van zindelijkheidstraining zal makkelijker gaan als je deze twee dingen kunt scheiden.

Zodra het kindje overdag gebruikmaakt van het toilet, kun je ’s nachts ook de luier aflaten. Voordat je dat doet, moet je wel de inname van het voedsel van het kindje en het drinken minstens een uur voor het slapen gaan verminderen. Zorg ervoor dat het toilet of het potje gemakkelijk te vinden is in het donker en dat het kindje begrijpt wat het moet doen.

Beloon nachtelijke successen, maar wees ook niet boos als er een ongelukje gebeurt. Positief en bemoedigend zijn, zijn de beste manieren voor het opbouwen van de emotionele en fysieke capaciteit van het kind om wakker te worden en gebruik te maken van het toilet. Als het probleem van bedplassen meer dan een paar maanden aanhoudt, raadpleeg dan een arts en sluit mogelijke fysieke oorzaken uit.

Hopelijk geeft dit een duidelijker beeld over het vraagstuk; hoe kind zindelijk maken. En helpen de tips je je kind snel zindelijk te maken. Je kunt ook eens kijken naar de methode beschreven op de homepage van deze site. Echt een aanrader!

Succes!!